Gebruikerstips

Bij een aangenaam binnenklimaat zijn vele factoren van belang. Heeft u reeds een klimaatsysteem, dan volgen hier onder de antwoorden op de meest gestelde gebruikersvragen. Bent u niet tevreden over uw huidige systeem of overweegt u een klimaat systeem aan te schaffen, dan treft hieronder aanschaftips met informatie over onderhoud, prijzen en subsidiemogelijkheden. 
 1. Wat zijn de beste instellingen voor een airconditioning?

  Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden.
  Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.

 2. Kan een airconditioning ook verwarmen?

  Jazeker! De huidige generatie airconditioners kan koelen en verwarmen. Bovendien verwarmen ze zuiniger dan een CV installatie. Engeltherm adviseert haar relaties ook altijd om vooral in het voor- een naseizoen gebruik te maken van de verwarmingsfunctie omdat het veel zuiniger is om de ruimte op temperatuur te brengen met de verwarmingsfunctie van de airconditioner dan middels de CV installatie omdat eerst het CV-net opgewarmd moet worden voordat de radiatoren warmte af geven. Tegen die tijd ontstaat vaak de wens al om te koelen en wordt de energie welke in de CV installatie is gestopt weer vernietigd. Bovendien is het verwarmen middels de airconditioner zo energiezuinig dat de overheid u financieel ondersteunt bij de investering (zie punt 11).

 3. Het tocht zo, wat kan ik daar aan doen?

  Wanneer u een hinderlijke luchtstroom ondervindt van het klimaatsysteem, kunt u een aantal acties ondernemen.

  Wand model airconditioner: stel de uitblaas liniaal zo hoog mogelijk in en laat de lucht richting de deur blazen of waar niemand zit. U kunt ook de ventilator zachter laten blazen of juist wat harder wanneer de tocht bijvoorbeeld ontstaat direct boven een werkplek.

  Plafond model (cassette) airconditioner: Zorg ervoor dat de uitblaaslinialen zo hoog mogelijk zijn afgesteld, hierdoor wordt de lucht beter langs het plafond geleid en kan de uitblaas lucht beter mengen met de ruimte lucht. U kunt ook de ventilator zachter of juist wat harder laten blazen. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren dan kan Engeltherm 1 of 2 zijden in de unit voor u afblinden zodat uit betreffende zijde geen lucht meer komt ( de andere zijden blijven natuurlijk open om te zorgen voor een goede ruimte circulatie).

 4. Waarom is het zo benauwd?

  De beleving van het binnen klimaat is voor iedereen weer net iets anders. Wat wij vaak horen is dat men het benauwd vindt. Dit benauwde gevoel wordt meestal ervaren doordat het warm is in de ruimte met een te hoge luchtvochtigheid. Soms wordt dit gevoel ook veroorzaakt doordat er geen of onvoldoende ventilatie aanwezig is in de ruimte. Middels een goed ventilatiesysteem zorgt u voor voldoende verse lucht, de airconditioner zorgt voor een prettige werktemperatuur en voldoende ontvochtiging.

 5. Krijg ik voldoende verse lucht?

  Om zeker te weten of de kwaliteit van de binnenlucht goed is of niet, moeten we een meting verrichten, een zogenaamde CO2 meting. Deze meting meet PPM (parts per million) en dit wordt vertaald naar de hoeveelheid CO2 in de lucht. Komt de meting boven de 1200, dan is er serieus wat aan de hand, tot 1000 is het voldoende. Hoe lager hoe beter natuurlijk. Voor uw beeldvorming; in de buitenlucht zal de meter ergens tussen de 400 en 450 aangeven. Wanneer u graag een meting wilt laten doen kunt u Engeltherm bellen voor een afspraak.
  Let op: De betreffende ruimten dienen dan wel een “normale” bezetting te hebben zodat we een goede praktijk meting kunnen doen.

 6. Ik heb last van droge ogen. Wat nu?

  Vaak gehoorde klachten bij een airconditioner zijn droge ogen en “ik word er verkouden van”.

  In de praktijk zien wij bijna altijd dat dit ligt aan de instelling van de airconditioner. Wanneer de ruimte opwarmt en airconditioner niet tijdig wordt aangezet ontstaat er een paniek reactie en wordt de airconditioner op 16 graden ingesteld. Die 16 graden wordt niet gehaald en dus blijft de airconditioner constant koelen en ontvochtigen. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid te ver waardoor onze ogen droog worden en onze neusslijmvliezen erg hun best doen om vochtig te blijven. Dus….
  • Zet de airconditioner tijdig aan
  • Zet de airconditioner niet lager dan 22 graden.
  Op deze manier blijft de vochtbalans in de ruimte goed en ontstaan er geen klachten.

 7. Mag het raam open?

  Wanneer de airconditioner aan staat mag het raam best een stukje openstaan.
  Wat u niet moet doen is twee ramen open zetten in dezelfde ruimte. Hierdoor ontstaat er trek en zal de gekoelde lucht naar buiten worden afgevoerd. De ruimte zal weer snel op warmen. Daarbij is het natuurlijk zonde van de energie!

 8. Kan een airconditioner de lucht ook reinigen?

  Een airconditioner heeft een luchtfilter dat er voor zorgt dat de lucht er schoner uitkomt dan dat het er in gaat. Vooral in de medische praktijk is het echter belangrijk dat niet alleen stof maar ook schadelijke deeltjes uit de lucht worden gehaald of onschadelijk worden gemaakt. Daarvoor hebben wij airconditioners die voorzien zijn van:
  • Ioniser: deze zorgt middels actieve E-ionen dat 99 % van de schadelijke virussen, schimmels en bacteriën worden ingekapseld en onschadelijk worden
   gemaakt.
  • Elektronisch geladen luchtfilters: deze trekken alle negatief geladen stof deeltjes aan en houden deze vast in het filter.v
  • Enzymen filter: deze filteren de lucht van pollen, huismijt enz.

 9. Hinderlijk geluid?

  Een ouderwetse airconditioner kon nog wel eens hinderlijk veel geluid produceren. Wanneer u een patiënt behandelt of een gesprek heeft met een cliënt wilt u natuurlijk geen hinderlijk geluid van de airconditioner horen. Engeltherm heeft daarom alleen klimaatsystemen in haar pakket welke fluisterstil zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat.

 10. Wat kost airconditioning?

  Als we uitgaan van een gemiddelde praktijkruimte van 16 m2 bedraagt de investering voor een volwaardig airconditioning systeem ca. € 1900,- inclusief montage (excl. btw). Hier kunt u in heel veel gevallen nog een netto subsidie aftrekken van 20% (Zie EIA regeling hieronder), met behoud van de reguliere aftrek posten zoals afschrijving en de normale investeringsaftrek.

  De technische levensduur is 10 tot 15 jaar dus komt het neer op zo’n € 152,= (excl. btw) per jaar.

  De prijs kan verder nog worden beïnvloed door onderstaande factoren:
  • Wanneer we meerdere ruimten in één keer voorzien van airconditioning valt het bedrag nog lager uit!
  • Wilt u de investering uitsmeren over bijvoorbeeld 5 jaar, dan hebben wij scherpe lease tarieven voor u. Na 5 jaar bent u eigenaar van het systeem.
  • De overheid stimuleert de aanschaf van energiezuinige klimaatsystemen door middel van subsidie (in ieder geval nog dit jaar). Uw systeem moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Engeltherm heeft alle expertise in huis om u hierbij goed te adviseren. De subsidie van maar liefst 41.5% is daarna eenvoudig geregeld!

 11. Moet mijn airconditioning worden onderhouden?

  Zoals het bij een auto noodzakelijk is een kleine en grote beurt te geven, zo heeft ook een airconditioner onderhoud nodig. U kunt er zelf natuurlijk voor zorgen dat het batterijtje van de afstandbediening wordt vernieuwd en het filter af en toe wordt verschoond. Maar het echte onderhoud voor of na het warmteseizoen zorgt ervoor dat hij het doet als we hem nodig hebben.  

  Door een airconditioningsysteem gaat heel veel lucht en dus ook veel stof deeltjes. Deze stof deeltjes worden opgevangen door een filter. Dit filter dient minimaal 1 x per jaar te worden vervangen of te worden schoon gemaakt. De buitenunit heeft geen filter maar moet wel gereinigd worden om te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Wettelijk is het verplicht om 1 x per jaar het systeem te laten inspecteren. Wanneer u nu een onderhoudsabonnement bij Engeltherm afsluit, profiteert u van de actie; gratis geur- en antibacterie behandeling bij het eerste bezoek voor onderhoud.

 12. Klimaatsysteem aanschaffen? Waar moet ik op letten?

  • Zorg ervoor dat u kiest voor een specialist in klimaatbeheersing met kennis van zaken en van uw branche.
  • Zorg ervoor dat u kenbaar maakt welke zaken u belangrijk vindt. Dit is bepalend voor de keuze van de apparatuur en de systeemkeuze. Bedenk vooraf welke ruimten u wilt klimatiseren. Bepaal eventueel welke ruimten u in een later stadium ook wilt voorzien van een klimaatinstallatie. Door in fase 1 rekening te houden met de toekomst scheelt dat onnodige investeringen in fase 2.
  • Let bij de aanbieding die u ontvangt goed op de kwaliteit van de geselecteerde componenten!
  • Zorg dat alle werkzaamheden door 1 bedrijf worden geregeld, alles onder 1 dak dus. (Advies, installatie, service en onderhoud!)
  • Zorg dat uw klimaatsysteem zo mogelijk voldoet aan de Subsidie eisen! Hiervoor is het belangrijk een Specialist met kennis van de subsidie mogelijkheden te kiezen.

 13. Kunnen we gewoon doorwerken wanneer er een Klimaatsysteem wordt geïnstalleerd?

  Bij de planning van de installatie wordt er zo veel mogelijk voor gezorgd dat u gewoon kunt blijven werken en uw cliënten geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.